Od propale firme do giganta koji raste Od propale firme do giganta koji raste

Bez autora
Jul 25 2024

Kompanija Majevica iz Srebrenika nastavlja rasti.

Za prvih šest mjeseci 2024. godine firma je ostvarila prihode od oko 5,5 miliona KM.

Ukupni prihodi firme, najpoznatije po brendu grickalica Corn Flips, za pola tekuće godine iznosili su 5.560.198 KM, što je blagi rast u odnosu na 5.498.946 KM iz istog perioda lani, piše BiznisInfo.ba.

Podsjetimo da je preduzeće Majevica osnovano davne 1950. godine. Do 1989. godine, Majevica je zapošljavala oko 1.100 radnika. Nakon završetka ratnih događanja, nestabilna vremena u tvornici su se, nažalost, nastavila. Majevica je privatizirana 2001. godine, a iste godine zapala je u finansijske probleme. Zbog velikih dugovanja, 2004. godine ušla je u stečaj.

To je bilo doba neizvjesnosti. Radnici su nastavili s proizvodnjom iako nisu znali hoće li prodati svoje proizvode niti hoće li dobiti plate.

Dvije godine nakon što je Majevica ušla u stečaj, kompanija Bingo je kupila dio njenih dionica. Iako tvornica još nije izašla stečaja, Bingo je odmah počeo sa intenzivnim ulaganjima u infrastrukturu i opremu, a 2008. godine otkupio je svu proizvodnju iz zaliha u vrijednosti većoj od 400 hiljada KM. Tada je također postao i redovan kupac njihovih proizvoda, što je osiguralo da neće doći do otpuštanja radnika.

Nakon što je stečajni postupak konačno okončan, fabrika je pod novim vlasnikom počela nezaustavljivo rasti. Danas kompanija posluje stabilno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik